Meteen naar de inhoud

Centraal Wonen

In de jaren zeventig van de vorige eeuw stond het gezin als woongemeenschap ter discussie. Het zou te beperkt zijn om je volledig in te kunnen ontwikkelen. In deze tijd van experimenten met woongroepen en communes ontstonden de Centraal Wonen projecten. Dat zijn woongemeenschappen die van alles met elkaar delen: een woonkamer, keuken, bar, klushok, wasmachines of kantoor. Maar ook tuinen worden gedeeld.

In deze aflevering bezoeken we Centraal Wonen Delft. Bijzonder is dat de basis bestaat uit losse kamers met een gedeeld keukentje, woonkamer en woonkeuken, die middels gangen en trappen met elkaar verbonden zijn. Flip Krabbendam heeft als architect aan de wieg gestaan van dit project en licht zijn methode toe.

Centraal Wonen De Banier is een woongemeenschap in de Agniesebuurt van Rotterdam. In vijf met elkaar verbonden portiekflats hebben bewoners elk hun eigen appartement. Ze delen een grote gemeenschappelijke tuin, een bar, kantoortjes, atelier en wasmachines.  Ook werden hier in de jaren tachtig al auto’s gedeeld.

Architecten vertellen over de rol van bewoners in het ontwerp. En de uitdagingen die zij ervaren om voor collectief wonen te ontwerpen.