Meteen naar de inhoud

Woonwerkpanden

Collectief creatief. In deze aflevering bezoeken we 3 voormalige kraakpanden, nu woonwerkpanden. Dit soort panden zijn broedplaatsen voor kunstenaars en creatievelingen. Er is betaalbare woon- en werkruimte, waaraan minder hoge eisen worden gesteld. Vaak zijn dit soort panden vroeger gekraakt geweest. In deze wooncollectieven vindt kruisbestuiving plaats en kunnen kunstenaars zich uitleven. We laten drie voorbeelden hiervan zien.

Het Poortgebouw in Rotterdam is halverwege de jaren ‘80 gelegaliseerd en sinds die tijd een belangrijk podium voor alternatieve muziek. Maar er wonen ook dertig mensen, vooral ZZP-ers. 

Woonwerkpand Tetterode is al vrij snel na kraak aangekocht door de gemeente Amsterdam en wordt door een woningcorporatie als casco verhuurd aan de bewoners, die gezamenlijk het beheer doen. In Tetterode wonen en werken veel kunstenaars. Naast collectieve werkplaatsen, een tentoonstellingsruimte en een disco, zijn er ook enkele non-profit organisaties gevestigd.

Hotel Bosch was ooit een berucht kraakpand in Arnhem. We maken kennis met een nieuwe woongroep die hun handtekening zet om het pand als collectief te huren van de woningbouwvereniging WBVG. Ook krijgen we een rondleiding door Cafe Bosch: Broedplek voor de culturele sector van Arnhem.

Piet Vollaard van ‘Stad in de Maak’ vertelt over alternatief leegstandsbeheer en doet onderzoek naar andere manieren van wonen en werken in de stad.

Met dank aan Wim Wiegmann voor het gebruik van beeldmateriaal uit de documentaire: Het Poortgebouw “van 1980 voor altijd” (voor meer info klik hier)