Meteen naar de inhoud

Documentaireserie Samen Leven Samen Wonen

Samen Leven Samen Wonen is de naam van de zevendelige documentaireserie van Eric Creemers en Ron Blom over collectief wonen.

Waarom deze serie? Het lijkt een tendens dat mensen niet meer alleen willen wonen, maar samen met anderen. Er lijkt meer behoefte te zijn aan gezamenlijkheid, maar ook aan betaalbare woningen en zorg. Steeds meer mensen nemen het heft in eigen hand en willen samen bepalen hoe ze wonen.  In tijden van woningnood, vergrijzing en eenzaamheid lijken gezamenlijke woonvormen een antwoord. Is dat zo? De filmmakers zijn op pad gegaan om te onderzoeken of collectief wonen een trend is en wat de meerwaarde is voor de bewoners en voor de samenleving.

De filmmakers onderzoeken de drijfveren van mensen om op deze manier te gaan wonen, waarom het leuk is, maar ook waar ze tegenaan lopen en hoe je een gemeenschappelijk woonproject opstart. Daarnaast bespiegelen initiatiefnemers, bestuurders, architecten, corporaties, adviseurs en wetenschappers over de maatschappelijke betekenis van collectief wonen. Zij geven hun visie op trends, belemmeringen en oplossingen. 

Doel van de serie is om een inkijkje te geven in alternatieve vormen van wonen, ter inspiratie. Verder geven geven de makers inzicht in wat de maatschappelijke meerwaarde ervan is en wat de bottlenecks zijn, waardoor gezamenlijk wonen-projecten lastig van de grond komen. Hiermee hopen zij bestuurders, ontwikkelaars en ontwerpers aan het denken te zetten en toekomstige initiatiefnemers wegwijs te maken.

(klik op de afbeeldingen voor de film)

Zorg voor elkaar
gezamenlijk wonen in combinatie met zorg en begeleiding

Samen oud worden
gezamenlijk ouder worden in een gedeeld pand of hofje

Natuurlijk samen
samenwonen vanuit duurzame en ecologische idealen

Woonwerkpanden
woonwerkpanden als creatieve broedplekken

Centraal Wonen
het centraal wonen concept en collectieve woontypologieën

Samen met je buren
over saamhorigheid in de buurt

Samen in een wooncoöperatie
over het opzetten van een wooncoöperatie

teaser

Mede mogelijk gemaakt door