Meteen naar de inhoud

Natuurlijk samen

Steeds meer wordt duidelijk, dat we duurzamer moeten gaan leven. Dit is nodig om de natuur te behouden, om klimaatverandering tegen te gaan, en om onze ‘voetafdruk’ te verkleinen.  Samen wonen in een woongemeenschap is vaak duurzamer dan alleen wonen. Bovendien geeft het ook saamhorigheid en minder eenzaamheid. Er is dan ook een groeiende groep mensen, die op een ecologisch verantwoorde manier samen met elkaar willen leven, en die ruimte en spullen willen delen.

We bezoeken Iewan- Strowijk, een jonge ecologische woongemeenschap in Nijmegen, waar bewoners hun eigen gebouw van stro en leem hebben neergezet. Bijzonder is dat de bewoners zelf ook opdrachtgever waren van dit sociale woningbouwproject. Woningbouwvereniging Gelderland heeft de bewoners geholpen met het realiseren van hun duurzame droom.

Daarna gaan we op bezoek in Hoogvliet bij Hof van Heden, een diverse woongemeenschap van jong en oud, kopers en huurders, gebouwd in 2009. Verbindend element is de immense gemeenschappelijke tuin, waar de bewoners samen de handen uit de mouwen steken of op een muurtje zitten. Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunt. Wij nemen een kijkje en onderzoeken hoe dat nu nog leeft.

Een aantal deskundigen neemt ons mee in het proces van het creëren van een woongemeenschap. Waar moet je op letten als je een groep wilt vormen, als je samen een plan wilt maken, als je een geschikt gebouw wilt vinden, en als je het project wilt financieren?