Meteen naar de inhoud

Samen met je buren

Plekken waar je elkaar tegenkomt. Samen kun je meer dan alleen. We delen niet alleen ons huis, maar ook de buurt met elkaar.

Woongroepen spelen vaak een belangrijke rol in de buurt. Doordat mensen elkaar goed kennen is het een stuk gemakkelijker om samen iets te organiseren voor de buurt. Burenhulp, een buurtfeest, onderhoud van een straat, maar ook samen een wijkkrant maken of een podium draaien. Als mensen samen iets ondernemen ontstaat er vertrouwdheid met elkaar en met de buurt.

In deze aflevering gaan we langs bij voormalig wethouder Rotterdam voor stads- en sociale vernieuwing Herman Meijer. Hij woont al sinds halverwege de jaren 70 in een woongroep. Ooit begonnen als een groep waarin samen kinderen opgevoed werden en partijvergaderingen gehouden werden. 

Bewonersvereniging Stampioendwarsstraten bestaat uit 2 straatjes met gereconstrueerde rug aan rug woningen in de wijk Feijenoord. Doordat bewoners een inpandige trap delen mogen ze ook zelf hun medebewoners kiezen. Samen beheren ze twee autovrije leefstraten, die intensief gebuikt worden als speelstraat, tuin met plukfruit en plek om samen te komen.

W1555 is een bewonersverenging van makers, die het woonblok beheert met zorg voor de omgeving en elkaar. Het pand aan de Wolphaertstraat 15-55 is eigendom van Woonstad. Recentelijk grondig gerenoveerd met hergebruikt materiaal bevat dit complex naast sociale woningen ook atelierruimte voor kunstenaars. De groep bewoners is betrokken op elkaar en de buurt en de bewoners beheren hun eigen woning en ook culturele ruimtes.

Ook kijken we in deze aflevering kort terug naar de stadsvernieuwing in Rotterdam en vertelt sociaal onderzoeker Joke van der Zwaard over Leeszaal Rotterdam West en de vertrouwde vreemden. Architect Zico Lopes vindt het belangrijk dat we meer naar buiten gaan.